2 Temmuz 2011 Cumartesi

ARMUT DİBİNE DÜŞER - ZİYA BARAN


Merhaba Arkadaşlar,
Uzun süredir hiç bişi ekleyemedim. Oldukça yoğun geçen günlerdi. Daha önceden okumuş olduğum kitabı eklemek istedim. Yeni aktarabildim. Fotolarını çektim ama daha OCR yapmadım. Bir süredir daha önceden alıp okumadığım yada okumuş olup ta unuttuğum dergileri okuyup notlar aldım. İnş. ilerleyen zamanlarda paylaşacağım sizlerle. Notları alıyorum çünkü nette dolaşan yazıların çoğu hemen hemen aynı. Yeni yazılar ve fikirlerle paylaşım yapmak daha doğru geliyor bana...
Armut Dibine Düşer, Çocuk eğitimi ve çocuklarımızı anlayabilmek için basit öneriler ve nasıl bize faydalı, vatana faydalı, ülkeye faydalı çocuklar yetiştirebiliriz, onlara nasıl faydalı olabiliriz bu konuların üzerinden geçiyor. Ön kapağı ve arka kapağını veriyorum. Birde Kitaptan alıntı. Okumanızı tavsiye ederim...
Beğenmeniz dileğiyle...


Dinlemek veya Dinlememek... İşte bütün mesele bu...
KİTAPTAN ALINTI...
Çocuğuna servet bırakmak isteyen anne baba ona iyi dinlemeyi öğretmelidir.
Publiylus syrus
Çocuğun gelişiminde birçok yönden faydalı olan etkili dinleme kolay gibi görünse bile bunu alışkanlık haline dönüştürmek zordur. Çünkü yanlışlarla dolu bir iletişim biçimini çoğu anne baba alışkanlık haline getirmiştir. Çocuklarıyla iletişim kurarken anne babaların düştüğü yanlışlıklan şu şekilde özetleyebiliriz.
1. Emir verme, yönlendirme:
"Benim oğlum yaramazlık yapmaz, her zaman usludur. Annesinin bir dediğini iki etmez. Oğlum çabuk ödevlerini yap, dişlerini fırçala, yatağına gir ve erkenden uyu."
Belki farkında değilsiniz ama çocuğunuzdan bir şeyler yapmasını istediğinizde sürekli emirler yağdırıyorsunuz.
Peki, sağanak olarak üzerine gelen bu emirler karşısında Çocuğunuz ne hissetmektedir?
Bunu öğrenmenin tek bir yolu var; aynı şeye maruz kalıyor olsaydınız siz ne hissederdiniz? Şimdi şöyle bir düşünün. Siz çocuğunuz kadar küçük, o da sizin kadar büyük olsaydı ve benzer emirleri size yağdırsaydı neler hissederdiniz?
2.Eleştirme:
'Arkadaşlarınla konuşma şeklin ve kendi aranızda yaptığınız şakalar hiç hoşuma gitmiyor. Hippi kılıklı arkadaşlarınla gezmen kabul edilebilir gibi değil."
3.Alay Etme:
"Odun kafalının tekisin. O kadar saattir konuşuyorum hiçbir şey arılamamışsın."
4.Övme:
"Benim oğlum her yönüyle mükemmel bir çocuktur."
5.Sorgulama: "Bu kafayla nereye kadar gideceksin?"
Bu şekildeki bir iletişim iyi bir sonuç ermeyecektir.


İşte etkili bir babadan etkili bir iletişim örneği.


6.Gözdağı verme: "Coğrafya dersinden dünyanın günlük ve yıllık hareketlerini (alınmalısın oğlum, ödevlerini zamanında yapmazsan akşam, baban sana dünyanın kaç bucak olduğunu gösterir."


7-Öğüt verme: "Oğlum, bak ders çalışmazsan, sınavlarda başarılı olamazsın, iyi bir bölümü kazanamazsın, iyi bir iş bulamazsın, çok pişman olursun. Ama iş işten geçer."
8-Nutuk çekme: "Oğlum çalışan kazanır, elması kızarır. Hiç çalışanla çalışmayan bir olur mu?"
9-Yorumlama: "Bencil davrandığın için arkadaşlarınla geçinemiyorsun."
Çocukla ilgili bir durum olduğunda ana babalar genel¬likle yukarıdaki gibi tavırlar takınırlar. Bunun sonucunda da çocukla ilgili bazı olumsuzluklar gerçekleşir.
- Ana babalan tarafından anlaşılmadıklarını hissederler.
- Yetersiz olduklarını düşünmeye başlarlar.
- Kendilerini savunmaya çalışır ve hatta saldırganlaşırlar.
- Duygularını dile getiremezler.
- Sevilmediklerini ve değersiz olduklarını hissederler.

Başkasını olduğu gibi kabul etmek, onu gerçekten sevmektir. Kabul edildiğini hissetmek sevildiğini de hissetmektir. İletişimde temel ilke kabul etmedir.
Çocuğunuza gerekli anlayışı gösterip eleştirmeden, olduğu gibi kabul eder ve hoşgörülü bir ortam sağlarsanız, onun kendini güven içinde hissedip doğal davranmasına fırsat verirsiniz.
Etkili dinlemede anne baba çocuğun duygu ve düşünceleriyle ilgili, hoşgörülü ve onları onaylayan bir görüntü içinde kendi başına düşünmesine yardım eden kişi rolündedir. Sorumluluk çocuğa bırakılmıştır. Anne baba sadece gerektiğinde çözüm bulma konusunda yol gösterici durumundadır.
Çocuğun duygularını geçiştirip, önemsizmiş gibi davranmak onu daha çok üzer. Tabi ki burada sizin niyetiniz, çocuğunuz fazla üzülmesin diye havayı dağıtmak. Ancak ne var ki bu tip durumlarda çocuk, bir takım öneri ve çözümleri duymak yerine duygularının anlaşıldığım hissetmek ister.

0 yorum:

Yorum Gönder

PaidVerts
my space statistics