Bundan yaklaşık 4 ay kadar önce Gıda Hareketi (http://www.gidahareketi.org/) Başkanı Kemal Özer'in Müslüman Diyeti isimli kitabı elime geçti ve ilginç olduğu için okumaya başladım. Benim ufkumu açtı ve gıdalar yolu ile ne kadar kötülüklere ne kadar sağlıksız besinlere maruz kaldığımızı ve üreticilerin bizleri azar azar öldürdüklerini ve sağlık sektörüne kaynak sağladıklarını anladım. Bundan sonra aldığım her ürünün içindekiler bölümüne bakmayı ilke edindim ve şimdi çoğu ürünü yiyemiyorum. Her birinde bilmem hangi zehirli katkı maddesi katılmış. Bu maddeleri zaman içerisinde zilerle paylaşacağım, gerek internetten gerekse kitaplardan derlediğim bilgileri sizlerle paylaşacağım.
Lütfen bu Gıda Güvenliği konusuna ilgi gösterelim ve sağlıklı nesiller için zararlı katkı maddeleri bulunan ürünleri almayalım kendi paramızla çocuklarımızın geleceğini karartmayalım.
Bu gün ilk olarak iki resim ekleyeceğim ve ilgilenen arkadaşların içindekiler bölümünde yazan maddeleri araştırmasını rica edeceğim, bende zamanla kullanılan maddelerin ne olduklarını araştırıp derleyip sizlerle paylaşacağım.
Sizlerde görüş, tecrübe ve bilgilerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz...
Şimdiden Teşekkürler...
ŞEKERSİZ AROMALI SAKIZ
İÇİNDEKİLER :
Şeker
Sakız Mayası
Dekstroz
Glikoz Şurubu
Doğala Özdeş Böğürtlen Aroması
Nem Tutucu (Gliserol)
Parlatma Maddesi (E904, E903, E901)
Antioksidan (BHT E321)
Renklendiriciler (E171, E102, E110, E129, E133)
TİTANYUM DİOKSİT'İ (E171) BİLİR MİSİNİZ?
Öldürücü
ama kullanımı serbest - Titanyumdioksit (TiO2) E171
"Titanyumdioksit sentetik bir pigmenttir (TiO2)
E171 gıda katkı maddesi koduyla bilinen bir gıda renklendiricisi ve nem
tutucudur. Beyaz un, sofra tuzu, şeker, sakız, dişmacunu, sabun, deterjanlar,
kimyasal ilaçlar, vitaminler, şekerleme, karbonat, kabartma tozu, ve partikül
halindeki gıdalar gibi birçok ürün titanyumdioksitle beyazlatılır.
Işığı yansıtıcılık, beyazlık, kapatıcılık gibi
özelliklere sahip olduğu için boyalarda ve kalınlaştırıcı, beyazlaştırıcı,
yağlayıcı ve güneş ışınlarını kesici kozmetiklerde bulunur.
Titanyumdioksit nanoteknolojide kullnılan üç ana
maddeden biridir. Nanoteknolojik boyalar, bütün tıbbi ilaçlar renklendirici ve
koruyucu (kaplayıcı) madde özelliğını titanyumdioksitten almaktadır.
Titanyumdioksit kalıcıdır ve biyolojik olarak asla parçalanmaz.
Nasıl çalışır?
Titanyumdioksit nano kristalleri fotokataliz özelliği
taşır. Fotokataliz, ışık ile bazı reaksiyonların oluşmasını sağlayan maddedir.
Yani temas ettiği organikleri parçalama şeklinde işlemektedir. Bu haliyle
fotosentezi taklit eder. Titanyumdioksit havada, suda ve çeşitli yüzeylerdeki
organik maddeleri karbondioksit ve suya ayrıştırır. Böylelikle bu organik
maddeleri parçalayarak yok eder.
Kendi kendini temizleyen ürünler
Kumaşlara kendi kendilerini temizleme becerisi,
dokundukları iplikleri titanyumdioksit nano kristalleriyle kaplayarak
kazandırılır. Güneş ışığı ve titanyumdioksit nano kristalleri bir araya
geldiğinde fotokataliz yani parçalara ayırma gerçekleşir. Kumaş veya duvar
boyasına bulaşan leke işte bu mekanizmayla ortadan kaldırılır.
Tehlikesi
nedir?
Titanyumdioksit gıda ve ilaçlarla birlikte, solunum
veya temas yoluyla vücuda girer. Vücut tarafından tanınmadığı ve biyolojik
olarak parçalanamadığı için dokularda depolanır. Depolanan bu nano parçacıklar
organik bir maddeyi parçalama ve yok etme özelliğine sahiptir. Kuvvetli nem
tutucu olduğu için vücudun su dengesi üzerinde çok etkili olabilir.
Gıda, ilaç, kozmetik, duvar boyaları, beyaz kağıt ve
diş macunu gibi insan hayatının hemen her yerinde bu güçlü nanoteknolojik madde
kullanılır. Çok farklı alanlarla insanın önünden, arkasından, sağıdan ve
solundan yaklaşan bu teknoloji atomaltı işlem gerçekleştirebilmektedir. DNA’yı
etkiler ve değiştirir. Karıştığı maddeyi bölüp parçalayabilir. Hücrelerin
yapısını değiştirerek işleyişini kontrol altına alabilecek güçte bir
tehlikedir."
Kaynak: Nanobilgi
*******
Titanyum
dioksit zararları-Titanyumdioksit nedir yan etkileri nelerdir?
"Nanoteknoloji yavaş yavaş günlük hayatımıza
girmeye başladı. Bu yeni teknoloji ile üretilen nano-parçacıklar günlük olarak
kullandığımız kozmetiklerden, boyalara, vitaminlere, ev aletlerine kadar pek
çok üründe kullanılır oldu. Bu yaygın kullanım ile birlikte, bu
nano-parçacıkların insan sağlığına, canlılara zarar verip vermediği
tartışılmaya başlandı. Nano-parçacıklar adı üzerinde nanometre boyutunda olan
malzemelerdir. 1 nanometre 1/1milyar metredir. Bu küçük parçacıklar farklı
farklı özelliklere (Daha üstün bazı özelliklere) sahip olabilmeleri nedeniyle
normal malzemelere oranla son yıllarda daha fazla tercih edilmektedir.
UCLA(Kaliforniya Üniversitesi)’de patoloji, radyasyon onkolojisi ve çevre
sağlık bilimleri Profesörü Robert Schiestl ve ekibi tarafından yapılan bir
araştırma TiO2 (titanium dioksit) nanoparçacıklarının DNA’da hem tek hem de
çift iplikte kırılmaya yol açtığını, kromozomlara hasar verdiğini ve
enflamasyona sebep olduğunu ortaya çıkardı. DNA ve kromozomlardaki hasarın
kanser riskini arttırdığı biliniyor. Ekip araştırmalarını bir model organizma
olan farede gerçekleştirdi. Çalışma Cancer Research isimli dergide kasım ayında
yayınlandı. Çalışmada farelerin içme sularına nanoparçacıklar verildi ve
bunların deneyin beşinci gününde genetic hasar belirtileri gösterdikleri
anlaşıldı. Bu beş günlük deney insana uyarlandığında 1.6 senelik bir zamana
denk düşmektedir. Yani bir insan 1.6 sene bu nanoparçacıklara maruz kalırsa
benzer belirtiler gösterecektir.
Titanyum dioksit nanoparçacıkları bir kez sisteme(vücuda)
girdiğinde, vücut bunları dışarı atamadığı için farklı organlarda birikmeye
başlar. Boyutları çok küçük olduğu için de hücreden hücreye, organdan organa
geçebilir ve hücre içinde gerçekleşen mekanizmaları etkileyebilir.
Daha önceleri Titanyum dioksit nanoparçacıklarının
kimyasal bir tepkime başlatmadıkları için toksik olmadığı kabul ediliyordu.
Prof. Schiestl’e göre bunların organizma içindeki yüzey etkileşimleri genetik
hasara sebep olmaktadır. Bu küçük parçacıklar vücut içinde serbestçe dolaşarak
oksidatif stress açığa çıkararak hücre ölümüne neden olmaktadır. Hücre içinde
serbest radikallerin (Her tarafa saldıran saldırgan kimyasallar diyebiliriz
bunlara) sebep olduğu oksidatif stres kansere yol açan önemli mekanizmalardan
biridir."
Günseli Bayram-Saglikliyasa.com
E133: Parlak Mavi FCF
Kaynağı : Sentetik mavi boya.
Fonksiyon ve Özellikleri : Mavi gıda renklendiricisi. Suda çok çözünür.
Ürünler : Dondurma ve bazı diğer gıda ürünleri, fakat çoğunlukla kozmetik ürünler.
Kabul edilebilir günlük alım miktarı : Vücüt ağırlığı üzerinden 12.5 mg/kg.
Yan etkileri : Kullanılan konsantrasyonlarda nadiren yan etki meydana gelir. Bazı alerjik reaksiyonlar rapor edilmiştir.
E129: Alura Kırmızısı
Gıda Kırmızı 17, CI 16035
Kaynağı : Sentetik azo boyası.
Fonksiyon ve Özellikleri : Kırmızı gıda renklendiricisi. Suda çok çözünür.
Ürünler : Şekerleme ve et ürünlerinde kullanımı sınırlıdır.
Kabul edilebilir günlük alım miktarı : Vücut ağırlığı üzerinden 7 mg/kg.
Yan etkileri : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır. Buna ek olarak, histamini serbest bırakır ve astım belirtilerini yoğunlaştırır. Benzoatlarla kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir. Karışımlardaki bileşiklerin bazıları mutajenik olabilir; bu nedenle kullanımı birkaç ürünle sınırlıdır. Parçalanma ürünlerinden biri yüksek konsantrasyonlarda bulunduğu zaman hayvanlarda mesane kanserine sebep olur.
Kullanımındaki sınırlamalar : Yoktur; E129 bütün din grupları, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryanlar tarafından tüketilebilir.
E110: Sunset yellow FCF
Gıda sarı 3, CI 15985
Kaynağı : Sentetik azo boyası.
Fonksiyon ve Özellikleri : Sarı gıda renklendiricisi. Suda çok çözünür.
Ürünler : Birçok ürün.
Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
Vücut ağırlığı üzerinden 2.5 mg/kg.
Yan etkileri : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır. Buna ek olarak, histamini serbest bırakır ve astım belirtilerini yoğunlaştırır. Benzoatlarla kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir.
Kullanımındaki sınırlamalar : Yoktur; E110 bütün din grupları, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryanlar tarafından tüketilebilir.
E102: Tartrazin
CI 19140 Gıda sarı 4, Asit sarı 23.
Kaynağı : Sentetik azo boyası.
Fonksiyon ve Özellikleri : Sarı gıda renklendiricisi. Suda çok çözünür.
Ürünler : Birçok farklı ürün.
Kabul edilebilir günlük alım miktarı : Vücut ağırlığı üzerinden 7.5 mg/kg.
Yan etkileri : Tartrazine bir azo boyasıdır. Salisilatlara (aspirin, dut, meyveler) intoleransı olan insanlar hariç saf tartrazinin bilinen yan etkisi yoktur; bu sorundan dolayı, tartrazin intolerans semptonlarına dahi neden olur. Benzoatlarla kombinasyonları (E210-215) sonucunda tartrazin, çocuklarda ADHD sendromu (hiperaktivite) vakalarının büyük bir yüzdesini oluşturur. Tartrazinin tüketimini takiben astım benzeri belirtiler gözlenmiştir, histamini serbest bırakan ajan olarak bilinir.
ANTİOKSİDAN (BHT E321)
Kaynağı: Sentetik antioksidan.
Fonksiyon ve Özellikleri:
Hayvansal yağda ve y ağlı
ürünlerde acılaşmadan koruyan antioksidan.
Ürünler: Hayvansal yağ içeren ürünlerde.
Kabul edilebilir günlük alım miktarı: V ücut ağırlığı
üzerinden 3 mg/kg.
Yan etkileri: BHT, yüksek konsantrasyonlarında
karaciğere zarar verebilir; ayrıca (yalancı-)alerjenik belirtiler
kaydedilmiştir. Bazı kişilerde, sipesifik bir karaciğer enziminin kalıtsal
izomeriyle birlikte migrene neden olabiliyor. Yan etkiye neden olur, Avrupada
kullanımı sınırlanmıştır; böylece gelecek birkaç yıl içerisinde BHT içeren
ürünler azalacaktır.
"Diğer isimleri : Butillendirilmis hidroksi toluen (BHT)
E321 Katkısının Kullanım Amacı : Sentetik antioksidan
E321 Katkısının Yan Etkileri : Sağlığa zararlıdır.
E321 Katkısının Dinen Durumu : Katkının kaynağı helal olmayan hayvan olabilir veya işlenmesinde alkol gibi helal olmayan şeyler kullanılmış olabilir.
Diğer isimleri : Bal mumu,Balmumu
Katkısının Kullanım Amacı : Kaplama, sırlama ajanı (Sakız kaplaması ve bal lezzetinin parçası. )
Katkısının Yan Etkileri : Sağlığa zararlıdır.
Katkısının Dinen Durumu :Katkının kaynağı helal olmayan hayvan olabilir veya işlenmesinde alkol gibi helal olmayan şeyler kullanılmış olabilir.
Kullanım Alanları :Birçok farklı gıda ve farmasötik ürünlerde.
Diğer isimleri : Kandilla Mumu
Katkısının Kullanım Amacı : Kaplama, sırlama ajanı (Sakızda kullanılan kaplama)
Katkısının Yan Etkileri : Belirtilmemiş
Katkısının Dinen Durumu :Katkının tüketilmesinde dinen herhangi bir sakınca yoktur.
Kullanım Alanları :Sakız şekerleme
Diğer isimleri : Kanauba Mumu, Kanauba Palmiyesinden
Katkısının Kullanım Amacı : Kaplama, sırlama ajanı (sakızda kullanılan kaplama)
Katkısının Yan Etkileri : Sağlığa zararlıdır. Gıdalarda kullanımında bilinen yan etkisi yoktur. Kanauba mumu, kozmetikte çok kullanılır ve dermal egzamaya neden olabilir. Bu tür egzama gelişmiş kişiler gıdalarda kanauba mumu kullanılmasına duyarlı olabilirler.
Katkısının Dinen Durumu :Katkının tüketilmesinde dinen herhangi bir sakınca yoktur. (sağlığa zararlı ama dinen sakınca yok düşündürücü?)
Kullanım Alanları :Sakız, şekerleme, kahve, fırın ürünleri.